Tko je bio rudolf steiner… Čudak ? Mistik ? Znastvenik? Ili vizionar?

Možda je Steiner kao i Guliver stao ispred zrcala na povratku sa svojih putovanja.
I možda se pitao: Jesam li zapravo veliki ili mali ?
A znao je… bio i jedno i drugo.

Svatko tko poput Otela nakon mnogih stečenih iskustava uzdiše: ‘Nothing that is so, is so’, zreo je za duhovno istraživanje.

U veličanstvenom opusu knjiga, članaka i predavanja Rudolf Steiner(1861-1925) predstavio nam je svoje učenje koje se naziva antropozofija. Na svestrani način htio je učiniti razumljivim, da je taj naš, očigledno tako normalan, svakodnevni svijet utemeljen na duhovnom svijetu. U najrazličitijim fenomenima (od rasta biljaka i povijesnih događaja do ljudskog života prije rođenja i poslije smrti) Steiner je opisao suradnju fizičkog i duhovnog svijeta.

Rudolf Steiner začetnik je biološko-dinamičke poljoprivrede. Utemeljitelj znanosti o ljudskoj mudrosti, antropozofiji, svoj je život posvetio traženju izlaza iz zabluda modernog čovjeka te upućivanju čovječanstva na potrebu radikalnog mijenjanja čovjekova odnosa prema prirodi i prema sebi samom.
Jedini je ezoterik koji je svoja duhovna viđenja pretočio u praksu danas poznatu i priznatu širom svijeta. Na duhovno znanstvenim temeljima osnovao je waldorfsku pedagogiju , biološko dinamičku poljoprivredu, antropozofsku medicinu i zdravstvenu pedagogiju koje se danas primjenjuju u najprestižnijim institucijama na svim kontinentima.
Osim toga njegova je antropozofija zaživjela u umjetničkim pravcima kao što su oblikovanje govora , euritmija, antropozofsko slikarstvo, kiparstvo i arhitektura. No ono najvrednije što prožima ukupno djelo Rudolfa Steinera njegova je bezgranična humanost koja proizlazi iz ljubavi i poštovanja prema čovjeku.
Dosljedno je provodio uvjerenje da ni jedno djelovanje na bilo kojem području ljudskog života ne smije biti lišeno morala već treba biti obasjano svjetlom duha, svjetlom božanske jezgre koja svijetli u svakom čovjeku.

Rudolf Steiner rođen je 27.02.1861. u Donjem Kraljevcu, kao sin austrijskog telegrafista pri “Južnoj austrijskoj željeznici”. Iako je Steiner živio u Donjem Kraljevcu samo prvih 6 mjeseci svog života, na svoje rodno mjesto uvijek je gledao kao na simbol povezanosti Istoka i Zapada.

Za više informacija o izletima kontaktirajte

nas putem web obrasca ili telefonski