Tko je bio rudolf steiner… Čudak ? Mistik ? Znastvenik? Ili vizionar?

Možda je Steiner kao i Guliver stao ispred zrcala na povratku sa svojih putovanja.
I možda se pitao: Jesam li zapravo veliki ili mali ?
A znao je… bio i jedno i drugo.

Svatko tko poput Otela nakon mnogih stečenih iskustava uzdiše: ‘Nothing that is so, is so’, zreo je za duhovno istraživanje.

U veličanstvenom opusu knjiga, članaka i predavanja Rudolf Steiner(1861-1925) predstavio nam je svoje učenje koje se naziva antropozofija. Na svestrani način htio je učiniti razumljivim, da je taj naš, očigledno tako normalan, svakodnevni svijet utemeljen na duhovnom svijetu. U najrazličitijim fenomenima (od rasta biljaka i povijesnih događaja do ljudskog života prije rođenja i poslije smrti) Steiner je opisao suradnju fizičkog i duhovnog svijeta.

Rudolf Steiner začetnik je biološko-dinamičke poljoprivrede. Utemeljitelj znanosti o ljudskoj mudrosti, antropozofiji, svoj je život posvetio traženju izlaza iz zabluda modernog čovjeka te upućivanju čovječanstva na potrebu radikalnog mijenjanja čovjekova odnosa prema prirodi i prema sebi samom.
Jedini je ezoterik koji je svoja duhovna viđenja pretočio u praksu danas poznatu i priznatu širom svijeta. Na duhovnoznanstvenim temeljima osnovao je waldorfsku pedagogiju , biološko dinamičku poljoprivredu, antropozofsku medicinu i zdravstvenu pedagogiju koje se danas primjenjuju u najprestižnijim institucijama na svim kontinentima.
Osim toga njegova je antropozofija zaživjela u umjetničkim pravcima kao što su oblikovanje govora , euritmija, antropozofsko slikarstvo, kiparstvo i arhitektura. No ono najvrednije što prožima ukupno djelo Rudolfa Steinera njegova je bezgranična humanost koja proizlazi iz ljubavi i poštovanja prema čovjeku.
Dosljedno je provodio uvjerenje da ni jedno djelovanje na bilo kojem području ljudskog života ne smije biti lišeno morala već treba biti obasjano svjetlom duha, svjetlom božanske jezgre koja svjetli u svakom čovjeku.

Rudolf Steiner rođen je 27.02.1861. u Donjem Kraljevcu, kao sin austrijskog telegrafista pri “Južnoj austrijskoj željeznici”. Iako je Steiner živio u Donjem Kraljevcu samo prvih 6 mjeseci svog života, na svoje rodno mjesto uvijek je gledao kao na simbol povezanosti Istoka i Zapada.

Program putovanja:

1. dan
Dolazak u Čakovec u popodnevnim satima. Smještaj u hotel Park, piće dobrodošlice. Sastanak s lokalnim vodičem. Odlazak u pravcu PERIVOJA ZRINSKIH do DVORCA I UTVRDE ZRINSKIH u kojem se nalazi SPOMENIK „OPROŠTAJ“ i MUZEJ MEĐIMURJA. Doček Zrinske garde, uz zvukove pjesme Međimurje malo, zemljo milena, tu je moja domovina gdje me majka rodila… Razgled muzeja u pratnji kustosa. Nastavak razgleda grada SECESIJSKA PALAČA, FRANJEVAČKI SAMOSTAN i CRKVA Sv. NIKOLE BISKUPA .Povratak u hotel, slobodno do večere.
Zabavni program sa svečanom tradicionalnom večerom ( namirnice iz jedinog biodinamičnog vrta u Hrvatskoj s certifikatom Demeter u Hrvatskoj ) i živom plesnom glazbom započinje u 20.00 sati u restoranu autohtone međimurske gastonomije „Međimurski dvori“. Noćenje.
2. dan
Doručak, U pratnji lokalnog vodiča odlazak u pravcu jedinog biodinamičnog vrta u Hrvatskoj koji je dobio i certifikat Demeter u vlasništvu gđe. Bernarde Orehovec .
Predsjednica Udruge”Duga” Bernarda Orehovec pokazat će nam svoj vrt , te ukazati na prednosti biološko-dinamičke poljoprivrede nad konvencionalnom poljoprivredom. U biodinamici koriste se sedam ljekovitih bilja i biodinamički preparati za razliku od konvencionalne poljoprivrede koja, težeći za profitom, iscrpljuje zemlju i pretvara ju u beživotno tlo, rekla je B.Orehovec.
Bernarda Orehovec tvrdi kako konvencionalna poljoprivreda uporabom pesticida i herbicida pojačala otpornost štetočina na zaštitna sredstva, a to je i dovelo do njihove sve agresivnije primjene. Iz začaranog kruga opće degeneracije može se izaći samo povratkom prirodi i uspostavljanjem ravnoteže.

Uz prigodni okrugli stol i malu radionicu biti će i izložba proizvoda proizvedenih bez uporabe pesticida i herbicida. Biodinamičko gospodarenje je metoda budućnosti, odnosno poljoprivreda trećeg tisućljeća.
Odlazak s imanja gđe. Bernarde Orehovec u pravcu Donjeg Kraljevca. Obilazak rodne kuće Rudolfa Steinera i Centa za posjetitelje
Uz stručno vodstvo Centra. Nakon razgleda rodne kuće i Centra R. Steinera odlazak na ručak u hotel Kralj.
Po povratku u hotel slobodno vrijeme do večere.
Večera . Fakultativno: Mala radionica euritmijskog plesa, radionica trbušnog plesa, kupanje na čakoveckim bazenima. Noćenje.

3. dan
Doručak, pa odlazak “v međimurske brege” Gornje Međimurje. Vožnja Cestom tradicije zaustavljanje na najsjevernijoj točki Hrvatske, kraj malog naselja zvanog Žabnik, rijeka Mura okreće impresivno kolo drvenoga riječnog mlina. Jedinstven je to objekat tradicijske graditeljske baštine u Hrvatskoj, ali i šire. Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitelje u davnu 1902. godinu kada je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem “starcu”. Oko mlina, u idiličnom prirodnom ambijentu, uređen je “Mlinarov poučni put”. Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu, ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora Značajnog krajobraza rijeke Mure. Tu je i riječna skela – plovilo koje poput perpetuum mobilea s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesala.
Odlazak u pravcu najsjevernijeg hrvatskog grada Murskog Središća do turističkog kompleksa.”CIMPER” koji smješten je u najsjevernijem gradu R. Hrvatske – Murskom Središću, na samoj tromeđi Hrvatske, Slovenije i Mađarske, uz rijeku Muru. U Cimperu se nalazi mini pivovara u kojoj se proizvodi prirodno i bez konzervansa pivo „PILKA“. Razgled Spomen doma rudarstva. Obilazak proizvodnog pogona pivovare uz degustaciju piva i pivničkih pogačica, slijedi obilazak sušare voća. Razgled destilarije voćnih rakija uz kušanje poznate jubukovače. Viljamovke i šljivovice. Pivnički ručak. Nastavak programa Vinskom cestom do Štrigove, kraće zaustavljanje kod crkve Sv. Jeronima u kojoj se trenutono restauriraju freske poznatog baroknog fresko slikara Ivana Rangera.
Nastavak vožnje Vinskom cestom do jednog od poznatih vinara i podrumara: degustacija 6 vrsta sortnih vina.
Nastavak vožnje Cestom tradicije do Međimurskih dvora, demonstracija izrade domaće međimurske zlevanjke. Tu ćemo kao šećer na kraju degustirati nadaleko poznatu „međimursku gibanicu“ koju kao suvenir možemo ponjeti i u svoje domove.
Odlazak u pravcu mjesta polaska oko 18,00 sati.

Cijena aranžmana na 40 putnika: 1.349 kn

Cijena paketa uključuje:
Wellcome dreank u atriju Starog grada
smještaj u Toplicama sv. Martin u dvokrevetnima sobama na bazi dva noćenja s doručkom + jedna večera.
jedna večera na izletištu Međimurski dvori u istoimenom restoranu, autohtone međimurske kuhinje Međimurski dvori, jedan ručak u pivovari Cimper, ručak u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu
degustacija piva i voćnih rakija u pivovari Cimper,
degustacija 6 sortnih vina u jednom od poznatih vinskih podruma.
Razgled Čakovca, Štrigove Preloga, Vinske ceste, Ceste tradicije u pratnji lokalnog vodiča .
nastup i pozdrav povijesne postrojbe Garde Zrinskih
prezentaciju proizvodnje međimurskih vina
demonstracija jednog starog zanata
zakuska: meso iz tiblice, sir, sušene kobasice
kušanje šest sorti vina u vinariji Cmrečnjak
ulaznice za Muzej Međimurja, Stari Mlin, Muzej rudarstva,Rodna kuća Rudolfa Steinera,
boravišnu pristojbu

Cijena paketa ne uključuje:
Prijevoz turističim autobusom
piće za vrijeme obroka, ukoliko drugačije nije navedeno u ponudi menija
Doplata za smještaj u ½ app 100 kn po osobi
Mala radionica euritmijskog plesa 50 kn

Za više informacija o izletima kontaktirajte

nas putem web obrasca ili telefonski