Općina Goričan smještena je u istočnom dijelu Međimurske županije i prostire se na površini od 21,565 km2.

Po veličini je osamnaesta jedinica lokalne samouprave u županiji te čini 2,96 % ukupne površine županije. Prema broju stanovnika općina Goričan je sa 3439 stanovnika trinaesta jedinica lokalne samouprave u županiji.
Sjeveroistočna granica općine je državna granica prema Republici Mađarskoj, a u pravilu je određuje rijeka Mura.

U sastavu općine Goričan nalazi se naselje Goričan. Izvan naselja najznačajnija građevna struktura je stalni međunarodni cestovni granični prelaz I. kategorije, s pripadajućom logistikom, lociran na državnoj autocesti GP Goričan – Zagreb – Rijeka, koja čini osnovu cestovne prometne veze Jadrana sa Srednjom Europom. Sam granični prijelaz je izdvojeni teritorij van naselja, a pripada općini Goričan i granica je između Hrvatske i Mađarske.
Stanovništvo naselja Goričan bavi se poljoprivredom, obrtništvom, a dio je privremeno zaposlen u inozemstvu ili u poduzećima iz samog Goričana i okolice. Na području općine djeluje 34 poduzetnika sa 902 zaposlenika te 23 obrtnika.

Općina Goričan smještena je u istočnom dijelu Međimurske županije. Površina općine Goričan iznosi 21,5 km². Općina obuhvaća područje naselja Goričan.
Općina graniči sjeverozapadno s općinom Domašinec, zapadno s općinom Donji Kraljevec, na jugu s gradom Prelogom. Sjeveroistočna granica Općine je državna granica prema Republici Mađarskoj, a u pravilu je određuje rijeka Mura. Na području općine smješten je granični prijelaz Goričan, na prometnom koridoru Zagreb – Budimpešta.

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Goričan imala je 3.148 stanovnika, od toga broja je 1547 muških stanovnika i 1601 ženski stanovnik. Prema narodnosti u Goričanu živi 3088 Hrvata, 1 Albanac, 6 Čeha (!), 1 Mađar, 9 Roma (!), 11 Rusa, 3 Slovenca, 2 Srba, 2 Ukrajinca, 1 ostali i 17 nisu se izjasnili, dok ih je 8 nepoznatih. Prema vjeri 3090 je katolika, 9 pravoslavca, 1 musliman, 3 jehovca, 1 ostale vjere, 29 agnostika, 2 nepoznato i 13 nepoznato. Svi su raspoređeni u jednom naselju – Goričanu.

Gastronomija

zelengaj

Izletište Zelengaj

Restoran i izletište Zelengaj je popularno svratište izletnika, obitelji, usputna stanica turističkih putnika. Nekad posjed grofa Andrassy danas je vlasništvo obitelji Hranjec, koja već godinama u njega ugrađuje osjećaj za prirodu i neposredni okoliš u blizini rijeke Mure.

Danas je to ugodan prostor za boravak u prirodi po mjeri ljudi za koje je stvaran. Popularno je svratište mnogih izletnika, škola, dječjih vrtića, obitelji kao i usputna stanica turističkih putnika. U toj oazi mira,središnji su objekti restoran sa velikom terasom i pizzerija u kojoj se nalazi velika krušna peć.

Događanja

Crkva sv Leonarda kurija župnog dvora i pil sv Obitelji

U središtu naselja,na mjestu nekadašnjeg kipa sv.Leonarda, nalazi se izdužena jednobrodna crkva uz čije je zapadno pročelje podignut zvonik. Izdignuta je u rang župne crkve 1789.god, nekoliko godina nakon ponovne posvete kojoj je prethodila temeljita obnova. U duhu dvoranskih kasnobaroknih crkava oblikovan je i njen unutarnji prostor s kvalitetnim inventarom kasnobaroknog izričaja.

Kultura

Dom kulture Goričan.
HKUD Goričan
Crkveni pjevački zbor
Udruga slikara
Puhački orkestar općine Goričan